Full color en steunkleuren (PMS)

In drukwerk worden meestal vier basiskleuren gebruikt: cyaan (lichtblauw), magenta (rozerood), yellow (geel) en zwart - vaak afgekort tot ‘CMYK’ (waarbij de ‘K’ voor zwart staat) en ‘full color’ genoemd.

Door deze basiskleuren met behulp van rasterpunten in verschillende verhoudingen over elkaar te drukken ontstaan de gewenste mengkleuren. Dit wordt ‘subtractieve kleurmenging’ genoemd: als er meer basiskleuren over elkaar worden gedrukt, wordt er minder licht door het papier weerkaatst en verandert de waargenomen kleur.

Het optisch mengen van kleuren in full color heeft zo zijn beperkingen: met name zeer heldere en pure kleuren zijn soms moeilijk te evenaren. Ook voor glanzende goud-, zilver- of metallickleuren en fluoriserende kleuren zijn speciale inkten nodig. Die inkten worden speciaal gemengd tot exact de gewenste kleur en pas dan gedrukt.

Dit worden ook wel ‘steunkleuren’ genoemd, of PMS-kleuren.

PMS staat voor het ‘Pantone Matching System’, dat in de grafische wereld als een gestandaardiseerde manier van kleurmengen wordt gebruikt. Elke PMS-kleur heeft een nummer en een voorgeschreven samenstelling van basiskleuren voor zowel beeldschermweergave als drukwerk. Zo weet elke ontwerper en drukker precies welke kleur wordt bedoeld en hoe deze tot stand moet worden gebracht.

Meer informatie: Drukwerk.nl over ISO 12647

Gerelateerde artikelen

Om Drukwerk.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord