Kleur op beeldscherm en in druk

Er is een belangrijk verschil tussen de weergave van kleuren op beeldschermen en kleuren in drukwerk. Grafimediabedrijven zijn in staat beide media goed op elkaar af te stemmen, zodat het eindresultaat steeds voldoet aan de verwachtingen.

Beeldschermen bouwen het kleurenspectrum op uit drie basiskleuren: rood, groen en blauw (vaak afgekort tot ‘RGB’). Door deze basiskleuren in verschillende verhoudingen optisch te mengen kunnen alle kleuren worden weergegeven. Dit wordt ‘additionele kleurmenging’ genoemd: de basiskleuren worden als het ware bij elkaar opgeteld tot een mengkleur.

In drukwerk worden meestal vier basiskleuren gebruikt: cyaan (lichtblauw), magenta (rozerood), yellow (geel) en zwart - vaak afgekort tot ‘CMYK’ (waarbij de ‘K’ voor zwart staat) en ‘full color’ genoemd. Door deze basiskleuren met behulp van rasterpunten in verschillende verhoudingen over elkaar te drukken ontstaan de gewenste mengkleuren. Dit wordt ‘subtractieve kleurmenging’ genoemd: als er meer basiskleuren over elkaar worden gedrukt, wordt er minder licht door het papier weerkaatst en verandert de waargenomen kleur.

Doordat er van verschillende basiskleuren gebruik wordt gemaakt en van verschillende mengprincipes is het belangrijk om met kennis van zaken het eindresultaat goed op elkaar af te stemmen: de beeldschermweergave van een foto kan anders behoorlijk afwijken van de gedrukte versie. Dankzij professioneel kleurbeheer (‘colormanagement’) zijn deze afwijkingen te ondervangen.

Meer informatie: Drukwerk.nl over Full color en steunkleuren (PMS)

Om Drukwerk.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord