Web-to-print

Drukkerijen bieden opdrachtgevers steeds vaker de mogelijkheid drukwerkopdrachten via internet af te handelen. In de grafische industrie wordt die dienstverlening ook wel ‘web-to-print’ genoemd, vaak nog afgekort tot W2P.

Met de toegenomen digitalisering, automatisering en standaardisatie van het grafische productieproces neemt de acceptatie van web-to-print onder grafische bedrijven en drukwerkinkopers snel toe.

Web-to-print is een rekbaar begrip, maar grofweg kunnen twee varianten worden onderscheiden. In de ‘besloten webshop’ kan drukwerk worden besteld binnen een met een wachtwoord beveiligde internetomgeving bij de vaste drukkerij waar de inkoper een account heeft. Bij een ‘open webshop’ heeft iedereen via internet toegang tot het assortiment van de drukkerij. In beide gevallen kan de drukkerij bepalen in welke mate klanten in staat is om zelf hun drukwerk vorm te geven (bijvoorbeeld binnen een bedrijfshuisstijl of op basis van sjablonen), of dat bestellingen zich juist moet beperken tot een aantal standaard producten.

Om Drukwerk.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord