Druktechnieken

De grafische industrie beschikt over verschillende druktechnieken. Afhankelijk van het soort drukwerk, maar bijvoorbeeld ook de oplage of de gewenste levertijd, wordt voor de meest geschikte productiemethode gekozen.

Overigens beschikt niet elke drukkerij altijd zelf over alle mogelijkheden - meestal is het eigen machinepark afgestemd een specifiek marktsegment of productgroep en wordt voor afwijkende opdrachten een beroep gedaan op specialisten.

Hier volgt een globaal overzicht van welke druktechniek zich het beste leent voor welke grafische producten:

Offset

Vellenoffset is de meest gebruikte druktechniek, waarmee op een breed assortiment van papiersoorten en -formaten een grote variëteit aan kwalitatief hoogwaardig drukwerk wordt geproduceerd. Van huisstijldrukwerk (visitekaartjes, briefpapier, enveloppen) en reclamedrukwerk (posters, brochures, folders), tot boeken, jaarverslagen en tijdschriften. Voor hogere oplagen van bijvoorbeeld kranten en magazines, wordt rotatieoffset ingezet, waarbij papier op hoge snelheid vanaf de rol wordt bedrukt.

 

Diepdruk

Diepdruk is vooral geschikt voor de vervaardiging van zeer hoge oplagen en omvangrijke producten zoals catalogi en tijdschriften.

 

Flexodruk

Flexodruk wordt met name ingezet voor de productie van verpakkingen, etiketten en bijvoorbeeld plastic tassen. Er kan op papier, karton en allerlei kunststoffen worden gedrukt.

 

Zeefdruk

In zeefdruk zijn vrijwel alle materialen te bedrukken: kunststof, glas, hout, metaal, textiel en uiteraard ook papier en karton. Zeefdrukkers kunnen ook zeer grote formaten aan en zijn bovendien in staat een dikke inktlaag aan te brengen met een hoge kleurkracht die goed bestand is tegen zonlicht en weersinvloeden. Zeefdruk wordt toegepast voor bijvoorbeeld t-shirts, spandoeken en buitenreclames.

 

Printen

Printen - ook wel ‘digitaal drukken’ genoemd - is sterk in opkomst in de grafische industrie. Nadat eerst met name de technologie waarbij met toner wordt geprint zich tot een professionele productiemethode ontwikkelde, doet nu de inkjet technologie zijn intrede.

Anders dan bij conventionele druktechnieken is bij printen geen vaste drukvorm nodig: productieprinters bouwen het beeld voor elke afdruk opnieuw op uit de aangeleverde digitale data. Er wordt daardoor zeer snel - letterlijk op afroep - geproduceerd en ook kleine oplages (tot zelfs de productie van slechts één exemplaar) zijn mogelijk. Bovendien  kan de inhoud van elke afdruk naar wens worden gevarieerd door bijvoorbeeld teksten of afbeeldingen aan te passen, zodat elke doelgroep of zelfs iedere individuele ontvanger maatwerk krijgt toegestuurd.

 

Meer informatie:

  • PrintArena: platform voor standaards en specificaties van grafisch Nederland
Om Drukwerk.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord