Productie

Het produceren van drukwerk heeft zich in hoogtempo ontwikkeld van een ambachtelijk vak tot een technologisch hoogstaande industrie. De grafische vakkennis is aangevuld met de digitalisering, automatisering en standaardisering van het productieproces.

Het productieproces wordt grofweg in drie fasen opgedeeld: prepress, drukken (‘press’), en afwerking (‘afterpress’). Grafimediabedrijven zijn meestal in staat meerdere stappen uit het proces zelf te verzorgen, maar er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die zich toeleggen op een bepaalde discipline.

In de prepress worden aangeleverde of in eigen huis ontwikkelde ontwerpen verwerkt tot bestanden die geschikt zijn voor druk. Daarbij wordt direct al rekening gehouden met bijvoorbeeld de druktechniek en de papiersoort, omdat die variabelen van grote invloed zijn op het te behalen eindresultaat.

Afhankelijk van de oplage, het formaat en bijvoorbeeld de gewenste kwaliteit kunnen drukkerijen verschillende druktechnieken en persformaten inzetten om zo efficiënt mogelijk te produceren.

Grafische afwerkbedrijven beschikken over apparatuur om drukwerk te verwerken tot een eindproduct. Zij snijden, vouwen, nieten en perforeren, stansen doosjes uit een drukvel of binden losse katernen tot een boek.

 

Meer informatie:

- Drukwerk.nl: Prepress

- Drukwerk.nl: Drukken

- Drukwerk.nl: Afwerken en veredelen

Om Drukwerk.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord